Jacek Krawczyk nie będzie ubiegał się o stanowisko w instytucji UE

PRAWO I POLITYKA
Jacek Krawczyk nie będzie ubiegał się o stanowisko w instytucji UE
mat. pras.
Przewodniczący Grupy Pracodawców Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego, Jacek Krawczyk, wycofał swoją kandydaturę na stanowisko szefa całego EKES. Na ekspercie lotniczym ciążą zarzuty o nękanie pracowników EKES.

Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny (EKES) to ważny organ doradczy Unii, zrzeszający reprezentantów przedsiębiorców, związków zawodowych oraz NGO-sów. Przewodniczącym Grupy Przedsiębiorców jest właśnie Krawczyk, który zarazem pełni stanowisko wiceprzewodniczącego Konfederacji Lewiatan.

Na Jacku Krawczyku ciążą zarzuty o psychiczne nękanie pracowników EKES – potwierdzone zresztą przez unijny urząd ds. zwalczania nadużyć finansowych OLAF. Śledztwo w tej sprawie ma rozpocząć belgijska prokuratura. W związku z oskarżeniami, najwyższa władza instytucji – Biuro EKES – wezwało Polaka do ustąpienia ze stanowiska.

"Przez wszystkie lata nie było sygnału ze strony EKES, że mój sposób zarządzania pracownikami czy zachowania wobec członków Grupy i EKES mogły być niewłaściwe, a kolejne wybory tylko potwierdzały zaufanie członków Grupy Pracodawców. Dopiero pod koniec 2018 roku, kiedy zgłosiłem swoją gotowość kandydowania na przewodniczącego EKES, pojawiły się pierwsze zarzuty w mediach, a w 2019 r. administracja EKES i OLAF wdrożyli postępowanie. Sam otrzymałem pogróżki, które wprost informowały, że nie skończy się to dla mnie dobrze" – napisał Krawczyk w oświadczeniu przesłanym w mailu do Gazety Wyborczej.

Polak odniósł się również do wypowiedzi przewodniczącego EKES, Luki Jahiera, który stwierdził, że nie może dłużej uznawać Krawczyka za szefa Grupy. Jacek Krawczyk twierdzi bowiem, że zwolnienie nie leży w kompetencjach przewodniczącego EKES. „Może zrobić to tylko Grupa. W związku z tym traktuję oświadczenie Luca Jahier, iż nie uznaje mnie za przewodniczącego Grupy, jako bezzasadne. Oceniam takie działanie jako polityczne i wręcz wrogie, naruszające zasadę domniemania niewinności i niezgodne z regułami prawa” – tłumaczy. Jak dodał, jego kadencja przewodniczącego Grupy kończy się za dwa tygodnie.

Jak jednak napisał w poniedziałek serwis Politico, Krawczyk wycofa swoją kandydaturę na przewodniczącego EKES. Decyzję tę miał przekazać na posiedzeniu Grupy Pracodawców EKES.

Zobacz również:

Mateusz Kieruzal 25 września 2023

Znaczenie i rola CPK w powojennej odbudowie Ukrainy

Infrastruktura i lotniska

Włochy chcą ograniczyć ceny lotów krajowych na wyspy

Brussels Airlines pozywają do KE lotnisko Charleroi

Jacek Krawczyk: Latanie z połową pustych miejsc jest absurdem (Wywiad)

Europejskie lotnictwo przeżywa złote czasy. Krawczyk: Niebo się korkuje

Zobacz również:

Mateusz Kieruzal 25 września 2023

Znaczenie i rola CPK w powojennej odbudowie Ukrainy

Infrastruktura i lotniska

Włochy chcą ograniczyć ceny lotów krajowych na wyspy

Brussels Airlines pozywają do KE lotnisko Charleroi

Jacek Krawczyk: Latanie z połową pustych miejsc jest absurdem (Wywiad)

Europejskie lotnictwo przeżywa złote czasy. Krawczyk: Niebo się korkuje

Kongresy
Konferencje
SZKOLENIE ON-LINE
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa na podany adres e-mail newsletterów zawierających informacje branżowe, marketingowe oraz handlowe.
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa (dalej: TOR), na podany adres e-mail informacji handlowych pochodzących od innych niż TOR podmiotów.
Podanie adresu email oraz wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Podającemu przysługuje prawo do wglądu w swoje dane osobowe przetwarzane przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa oraz ich poprawiania.
Współpraca:
Rynek Kolejowy