Spragnionym podróży lotniczych spieszą z pomocą linie Finnair. Fiński przewoźnik udostępnił właśnie swoim klientom słynny sok jagodowy, przekazując go prosto z pokładu samolotu supermarketom w całej Finlandii.
Kuchnia fińska jest znana na całym świecie ze stosowania smacznych dzikich jagód, a Finnair wprowadził sok z jagód jako swój sztandarowy napój w 2014 roku. Od tego czasu na pokładach samolotów Finnair każdego roku podawano aż milion litrów soku z jagód. Niezwykle popularny napój będzie dostępny w sprzedaży dla fanów w ponad 300 sklepach spożywczych grupy K w Finlandii od grudnia.
– Sok z jagód był charakterystyczną częścią doświadczenia pokładowego klientów Finnair i jest uwielbiany przez wielu naszych pasażerów. Chcieliśmy go zaoferować naszym klientom, którzy chcą cieszyć się liniami Finnair w zaciszu własnego domu – stwierdziła Marika Nieminen, wiceprezes Finnair Kitchen.
Borówka jest uznawana za żywność z górnej półki, ale dla Finów zawsze była naturalną częścią kuchni fińskiej. Owoc rośnie dziko w lasach całej Finlandii. Sok z borówek firmy Finnair jest produkowany w Turku na południowo-zachodnim wybrzeżu Finlandii przez europejskiego producenta soków, Eckes-Granini. Zgodnie z zaangażowaniem Finlandii i Finnaira w ekologię, sok z jagód linii lotniczych jest wytwarzany w 100 proc. z energii odnawialnej.
Sprzedaż oryginalnego soku z jagód Finnair to kolejna odsłona kuchni przewoźnika, udostępnianej na ziemi. W połowie października, fińskie linie rozpoczęły
sprzedaż gotowych posiłków inspirowanych ofertą klasy biznes. Catering pokładowy można kupić w sklepie spożywczym w mieście Vantaa w Finlandii.
Oprócz zaoferowania osobom, które nie latały, możliwość odtworzenia posiłków podczas lotu na ziemi, inicjatywa pomogła również w zapewnieniu miejsc pracy personelowi gastronomicznemu, który został odwołany z urlopu z powodu pandemii.