Dassault Systèmes nawiązało współpracę z firmą SATS, aby pomóc jej zwiększyć efektywność operacyjną i zminimalizować ilość odpadów spożywczych, jakie generują loty pasażerskie. Wzrost liczby podróżnych wiąże się z potrzebą zrównoważonego doskonalenia usług komercyjnych związanych z branżą lotniczą.
SATS, największy dostawca rozwiązań gastronomicznych i usług dla linii lotniczych w Azji, oraz Dassault Systèmes, międzynarodowe przedsiębiorstwo z siedzibą we Francji, specjalizującym się w oprogramowaniu do projektowania i wizualizacji 3D oraz do zarządzania cyklem życia produktów, poinformowały, że z powodzeniem zastosowały pierwszą cyfrową kopię bliźniaczą centralnej kuchni, w celu wsparcia operacji związanych z cateringiem pokładowym.
W obliczu dynamicznego wzrostu liczby pasażerów, odczuwalnego zwłaszcza w Azji, gdzie ocenia się, że co roku kolejnych 100 mln ludzi po raz pierwszy wsiada na pokład samolotu, firma SATS wybrała Dassault Systèmes na partnera technologicznego. Celem współpracy jest znalezienie nowych sposobów na zwiększenie efektywności i ograniczenie ilości odpadów spożywczych.
Przy użyciu platformy 3DEXPERIENCE w chmurze od Dassault Systèmes firma SATS stworzyła trójwymiarową, wirtualną cyfrową kopię bliźniaczą kuchni. Pozwala ona wykorzystać zdobywane przez dziesięciolecia doświadczenie operacyjne do symulowania różnych procesów produkcji żywności w celu polepszenia wydajności i planowania produkcji, a także eliminowania tzw. wąskich gardeł. Firma SATS może także skutecznie prognozować wykorzystanie składników przy produkcji dużych partii żywności, aby ograniczyć ilość odpadów spożywczych. Takie działanie niesie ze sobą niższe koszta dla linii lotniczych oraz mniejsze obciążenie dla środowiska.
– W dobie „wrażeń użytkowych” konsumenci są bardziej wymagający niż kiedykolwiek wcześniej, co podkreśla potrzebę dążenia do doskonałości operacyjnej, odgrywającą ważną rolę w spełnianiu oczekiwań pasażerów linii lotniczych. Stopniowa optymalizacja operacji może mieć ogromny wpływ na działalność firmy – mówi Guillaume Vendroux, dyrektor generalny, DELMIA, Dassault Systèmes. – Nasze rozwiązania przyczyniły się m.in. do poprawy terminowości dostaw nawet o 99,5 proc. To pierwszy na świecie przypadek zastosowania platformy 3DEXPERIENCE w produkcji cateringu pokładowego. Firma SATS może optymalizować wykorzystanie zasobów przez odwzorowanie modelu wirtualnego na rzeczywistych operacjach związanych z cateringiem pokładowym, a także tworzyć dynamiczne modele, symulacje i analizy każdego cyklu produkcji – dodaje dyrektor.
Podanie adresu e-mail oraz wciśnięcie ‘OK’ jest równoznaczne z wyrażeniem
zgody na:
przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w
Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa na podany adres e-mail newsletterów
zawierających informacje branżowe, marketingowe oraz handlowe.
przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w
Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa (dalej: TOR), na podany adres e-mail informacji
handlowych pochodzących od innych niż TOR podmiotów.
Podanie adresu email oraz wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Podającemu przysługuje prawo do wglądu
w swoje dane osobowe przetwarzane przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z
siedzibą w Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa oraz ich poprawiania.