W listopadzie na pokładach LOT w klasie biznes serwowana będzie gęsina. Tradycyjne danie będzie dostępne na wszystkich rejsach dalekodystansowych z Warszawy i Krakowa. Nowa propozycja przewoźnika to danie w duchu staropolskiej tradycji, które od wieków symbolizuje obfitość i ciepło domowego ogniska.
Jak podkreśla w komunikacie LOT polska tradycja kulinarna jest pełna smaków, które od wieków łączą pokolenia. Wypiekany na zakwasie chleb, postne potrawy wigilijne, aromatyczne kiszonki czy bogato zdobione mazurki wielkanocne to tylko niektóre z kulinarnych symboli polskiego dziedzictwa. To właśnie te tradycje – pełne smaku, historii i emocji – inspirują Polskie Linie Lotnicze LOT do tworzenia wyjątkowych dań, które przybliżają pasażerom smak Polski w najlepszym wydaniu. Jednym z takich skarbów jest gęsina – mięso, które od wieków gościło na polskich stołach w listopadzie, symbolizując obfitość i ciepło domowego ogniska. W dawnych czasach gęś była nie tylko przysmakiem, lecz także elementem rytuałów i zwyczajów związanych z końcem roku, a jej obecność na stole zwiastowała pomyślność i radość.
PLL LOT, będące ambasadorem polskiej tradycji – także tej kulinarnej – oraz wspierając lokalnych producentów, wprowadzają do swojego menu wyjątkowe danie sezonowe. Od 1 do 30 listopada na wszystkich rejsach dalekodystansowych, wylatujących z Warszawy i Krakowa, pasażerowie LOT Business Class będą mogli skosztować piersi z polskiej gęsi, podawanej z kluskami śląskimi, burakami zasmażanymi, zieloną fasolką i opalaną gruszką w słodkim syropie. Całość dopełni polskie wino Majątek Drzewce Cuvee Red, tworząc harmonijną kompozycję inspirowaną staropolską kuchnią. Pasażerowie mogą wybrać danie z gęsiną z menu bezpośrednio na pokładzie, bez konieczności wcześniejszego zamówienia.
![]()
– Jesteśmy dumni, że możemy prezentować pasażerom piękno polskiej kuchni i wspierać lokalnych producentów. Gęsina to kwintesencja tradycji – danie podawane od pokoleń na polskich stołach w listopadzie. Wprowadzając je do menu LOT Business Class, chcemy zainspirować naszym dziedzictwem podróżnych z całego świata. Zapraszamy do wspólnej podróży w czasie i smaku – gęsina na pokładzie to wyjątkowa okazja, by poczuć prawdziwą esencję staropolskiej kuchni – komentuje Izabela Leszczyńska, Dyrektor Biura Rozwoju Produktu i Customer Experience w PLL LOT.
Gęsina to tylko jedna z wyjątkowych propozycji LOT-u – przewoźnik konsekwentnie wprowadza polskie smaki na pokłady i do przestrzeni lotniskowych. Pasażerowie mogą delektować się bezpłatnymi przekąskami i napojami od rodzimych producentów – drożdżówkami Putka, sokami Tymbark i Hortex, wodą Ustronianka, kawą Mokate, a także przekąskami i słodyczami od firm Skawa, Ros-Sweet, Jutrzenka Dobre Miasto, ZPC Milanówek i Orzeszek, oraz polskimi winami z winnic Turnau, Silesian i Lipowiec.