Jacek Krawczyk nie będzie ubiegał się o stanowisko w instytucji UE

Emilia Derewienko 08.09.2020

Jacek Krawczyk nie będzie ubiegał się o stanowisko w instytucji UE
mat. pras.
Przewodniczący Grupy Pracodawców Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego, Jacek Krawczyk, wycofał swoją kandydaturę na stanowisko szefa całego EKES. Na ekspercie lotniczym ciążą zarzuty o nękanie pracowników EKES.
Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny (EKES) to ważny organ doradczy Unii, zrzeszający reprezentantów przedsiębiorców, związków zawodowych oraz NGO-sów. Przewodniczącym Grupy Przedsiębiorców jest właśnie Krawczyk, który zarazem pełni stanowisko wiceprzewodniczącego Konfederacji Lewiatan.

Na Jacku Krawczyku ciążą zarzuty o psychiczne nękanie pracowników EKES – potwierdzone zresztą przez unijny urząd ds. zwalczania nadużyć finansowych OLAF. Śledztwo w tej sprawie ma rozpocząć belgijska prokuratura. W związku z oskarżeniami, najwyższa władza instytucji – Biuro EKES – wezwało Polaka do ustąpienia ze stanowiska.

"Przez wszystkie lata nie było sygnału ze strony EKES, że mój sposób zarządzania pracownikami czy zachowania wobec członków Grupy i EKES mogły być niewłaściwe, a kolejne wybory tylko potwierdzały zaufanie członków Grupy Pracodawców. Dopiero pod koniec 2018 roku, kiedy zgłosiłem swoją gotowość kandydowania na przewodniczącego EKES, pojawiły się pierwsze zarzuty w mediach, a w 2019 r. administracja EKES i OLAF wdrożyli postępowanie. Sam otrzymałem pogróżki, które wprost informowały, że nie skończy się to dla mnie dobrze" – napisał Krawczyk w oświadczeniu przesłanym w mailu do Gazety Wyborczej.

Polak odniósł się również do wypowiedzi przewodniczącego EKES, Luki Jahiera, który stwierdził, że nie może dłużej uznawać Krawczyka za szefa Grupy. Jacek Krawczyk twierdzi bowiem, że zwolnienie nie leży w kompetencjach przewodniczącego EKES. „Może zrobić to tylko Grupa. W związku z tym traktuję oświadczenie Luca Jahier, iż nie uznaje mnie za przewodniczącego Grupy, jako bezzasadne. Oceniam takie działanie jako polityczne i wręcz wrogie, naruszające zasadę domniemania niewinności i niezgodne z regułami prawa” – tłumaczy. Jak dodał, jego kadencja przewodniczącego Grupy kończy się za dwa tygodnie.

Jak jednak napisał w poniedziałek serwis Politico, Krawczyk wycofa swoją kandydaturę na przewodniczącego EKES. Decyzję tę miał przekazać na posiedzeniu Grupy Pracodawców EKES.

Komentarze: